Til toppen

Regler for ekstralys

Med nye regler for ekstralys åpnes det for et fritt antall fjernlys lykter på bilen fra 01.10.18. Fra samme tidspunkt er det ikke lenger satt noen maksimal lysstyrke (referansetall) eller krav om montering i par for ekstra fjernlys. Reglene gjelder for alle biler, både lette og tunge. Med bakgrunn i at moderne nærlys gir mye bedre effekt enn tidligere, blir overgangen fra fjernlys til nærlys ikke så krevende for førerens syn. 

Mange moderne biler har begrenset plass til å montere ekstra lykter. For disse vil ofte en «LED-planke» være mest aktuelt, som et alternativ til tradisjonelle, runde lykter. Med de nye reglene kan du nå ettermontere et fritt antall lykter, dvs, en, to, tre, fire eller flere lykter.  

Må være typegodkjent
Det er fortsatt krav om at lyktene er forsvarlig montert og at det er en typegodkjent lykt. Godkjente lykter er merket med «E» eller «e». 
Moderne biler kan ha lyssystemer som blender ned automatisk (adaptiv lysteknologi), og ettermontering av ekstralykter kan være teknisk komplisert. Ved montering av ekstralykter på slike biler er det derfor svært viktig at dette gjøres slik at ekstralyktene blir integrert i bilens opprinnelige lyssystem.

Symmetrisk
Alle lykter som monteres må monteres symmetrisk om bilens langsgående midtlinje (senterlinje). Monteres kun en enkelt 
LED-planke skal altså denne monteres midt på bilen.

Roterende, blinkende gult lys
Roterende eller blinkende gult lys er tillatt der kjøretøy brukes på en slik måte som strider mot trafikkreglene eller annen uvanlig måte. Eksempler kan være ved bred last, saktegående kjøretøy eller veiarbeid i eller ved vei.

Kurve- og tåkelys
Kurve- og tåkelys skal i utgangspunktet brukes ved tett tåke, eller på spesielt svingete og uoversiktlige veistrekninger. Dette lyset kan benyttes som kjørelys om dagen når det er lyst, men skal da ikke brukes sammen med nærlys. 

Blått lys
Bruk av blått lys er ikke tillatt.

Se noen av våre ekstralys

Art.nr: 33491205

LED Castor 7" ekstralys - med posisjonslys

Med TIR-reflektorer som gir et optimalt lysbilde med lite tap av lys.
33491205
Art.nr: D14325

Brøytelys - Høyre - 3800 LED - 12/24V - ABL

Brøytelys - Høyre - 3800 LED - 12/24V - ABL
D14325
Art.nr: 33491220

LED Sarox 9" ekstralys - med posisjonslys

Sarox9 er ekstralyset som tar oppmerksomhet med sitt stilrene design.
33491220
Art.nr: 33501572

LED Lysbjelke Apollo 21" - Curved 105W

Apollo C leverer solid lys (1 lux lysstyrke 480 meter unna) og har et rått og moderne design som smelter fint inn i bilen!
33501572